Reise

Sveits, Frankrike og Italia i ett jafs

14. november 2019

En smakebit av Sveits, Frankrike og Italia på en helg er fullt mulig. Hvis du liker å være litt på farta…

Vi fløy nylig inn til Genève på en torsdag, og tok toget til Nyon for første overnatting. Selskapet hvor Roger jobber har kontor i Nyon, og Leander og jeg skulle være med han på et jobb-opplegg. I dag er det mulig å gjøre jobben like godt om du sitter i Nyon eller Oslo, så jeg fikk selv lagt inn solide arbeidsøkter på både torsdag og fredag.

Mont Blanc er Vest-Europas høyeste fjell. Det er rett og slett massivt! Her ser toppene ut som de er av gull.

Er det ikke herlig når du har en moderne arbeidsgiver som har fokus på work-life-balance? Det er mulig å leve på en god måte samtidig som du sikrer jobbforpliktelser. Hvordan er det med deg, har du work-life-balance?

Leander og jeg tuslet litt rundt i Nyon før vi toget videre til Genève, og fikk svingt innom slottet. Litt grått og trist vær…
En helt tilfeldig trapp i Nyon. Syntes det var en fin foto-vinkel 🙂
Gater litt utenom det vanlige i Nyon – med mosegrodde vegger…
Vi besøkte en sjokoladebutikken “Tristan Carbonatto Chocolatier” litt utenfor Nyon. Her finner du smaksprøver på det meste – og mange morsomme smakskombinasjoner.
På tur til toget gikk vi litt feil, og kom forbi denne parken.

Fondue-kveld

Torsdags kveld fikk vi besøkt sjokoladefabrikken Tristan Carbonatto Chocolatier hvor det er lett å gå berserk i alle smaksprøver. Vi kjøpte blant annet noen julegaver. Kvelden ble avsluttet med middag hjemme hos en av Rogers kollaeger som bor i Nyon. Vi fikk servert oste-fondue med masse digg tilbehør, og det ble en fantastisk kveld. Leanders høydepunkt var nok at han fikk snakke engelsk og fikk muligheten til leke med familiens hund – en ekstremt leken Boxer 🙂

Fullbooket Chouchouette

Etter en halv arbeidsdag dro jeg og Leander fra Nyon til Genève med tog (en liten svipptur bare). Vi spiste lunsj, og etter min siste arbeidsøkt dro vi på shopping i et kjøpesenter som heter Globus. Vi fant senere på kvelden en liten, fantastisk restaurant vi hadde lyst å spise på – Chouchouette. Den var dessverre fullbooket. Dette er en liten «japanese fusion» restaurant som du nesten ikke legger merke til, men den er tydeligvis ettertraktet – så sørg for å booke i god tid hvis du en gang skal til Genève og har lyst å spise der.

En smakebit av Genève by night.

Skibyen Chamonix

Lørdag morgen hentet vi leiebil og kjørte strake veien til Chamonix (tar en times tid) hvor vi sjekket inn på hotellet Alpina, og spiste en deilig lunsj på Josephine. Chamonix er jo et yndet sted for nordmenn, så jeg ser ikke bort fra at du som leser dette har vært her… Kanskje har du spist på Josephine mange ganger, og det er stor sjanse for at du har bodd på samme hotellet. DU har i så fall mange flere tips å by på enn meg, for dette var min første tur til Chamonix.

Overraskende mange butikker og spisesteder i Chamonix- og veldig hyggelig atmosfære.

Ski-pingle

For å være helt ærlig så er det ikke sikkert jeg kommer tilbake hit heller. For jeg ble nesten litt skremt av wirene som ledet opp mot fjellene. Jeg er ingen mester på alpint for å si det slik, så jeg var sjeleglad for at vi var off season. 🙂 Jeg måtte sikkert ha drukket meg til mot før jeg hadde turt å hive meg inn i en gondol! Kanskje Verbier passer bedre for meg, det er hva jeg tenker etter å ha vært i Chamonix. Dette er jo ikke et skisted for en ski-pingler som meg, haha.

Tanken på å ta en gondol opp de bratte fjellene virker nervepirrende. Vet ikke hvor høyt du henger på de verste stedene, men Mont Blanc er hvert fall 4800 meter høyt – så det er ganske høyt. Chamonix er sannsynligvis ikke for nybegynnere på ski.

Dobbel thermodress

Jeg HATER dessuten å fryse, så jeg tok meg selv i å himle med øynene da jeg så alle folkene som satt ute og spiste og koste seg med et glass vin eller øl. «De har jo garantert ullundertøy på seg», sa Roger. Jeg måtte hatt dobbel termodress hvis jeg skulle sittet ute på denne tiden (ennå er det ikke blitt ordentlig kaldt nå), og «KOST» meg med et glass vin. Jeg er en skikkelig pingle på vinteren, som trives best med 25 plussgrader enn minusgrader. Huff, jeg må SKJERPE meg!

Jeg likte meg veldig godt i gågatene av Chamonix, og det var helt greit at skisesongen ikke var kommet i gang…

Svipptur til Italia

Etter å ha spist lunsj i Chamonix bestemte vi oss for å ta en svipptur over til Italia, til Courmayeur. Vi voksne snakket om at vi bare var en tunnel unna Italia, og Leander fikk SÅ lyst til å kjøre over dit. Så hvorfor ikke… Mont Blanc-tunnelen går gjennom fjellet, og ikke godt å si hvorfor jeg synes dette var så spennende når vi bor i selve tunnelenes land. Fetisj på å kjøre inni majestetiske fjell høres ikke bra ut…

Courmayeur

Like etter tunnelen kommer du til den italienske skibyen Courmayeur, som egentlig var en litt stusselig opplevelse. Off season er det lite folk, så hele stedet virket dødt. Nå var vi riktignok innom en snartur, og misset selvfølgelig alle perlene du finner oppi selve fjellene (det er gjerne her «det skjer»). Chamonix myldret tross alt av liv selv om ingen kjører ski ennå, men Courmayeur var som sagt noe helt annet. Dette var dessuten skyggeland, så sola skinte alle andre steder unntatt her. Vi gikk innom et deilig italiensk bakeri og bestilte en kakebit til alle før vi dro tilbake gjennom tunellen og til myldrende liv i Chamonix.  

I første halvdel av november er ikke skisesongen kommet i gang, og det var merkbart i Courmayeur. Litt kjedelig at den lille landsbyen lå i skyggeland, så vi tok kun turen innom et bakeri før vi suste tilbake til Chamonix.

Jeg har aldri vært i Sveits før, så det var gøy å kunne krysse av et land til på reiselisten, men ikke minst komme så nært alpene. Selv for en som er vokst opp i Nord-Norge er det en majestetisk opplevelse å komme så nært disse gigantiske fjellene som omgir Chamonix – og Mount Blanc som man får et glimt av. Legg gjerne igjen en kommentar om du har vært i Chamonix eller andre skisteder som er verdt å nevne. 🙂

For det meste kos og god stemning 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply