Kroppen

Frossen skulder – hva er det egentlig?

28. juni 2018

4 måneder smertefase, 4 måneder stivhetsfase og 4 måneders tilhelingsfase. Hele prosessen tar et år, og det er lite som kan gjøres med problemet.

Hvordan i all verden kan du pådra deg en frossen skulder, også kalt frozen shoulder eller kapsulitt (i skulder)?

I Legehåndboka står det: Hos mange er årsaken til kapsulitt ukjent, det vil si at plagene oppstår uten at det har vært skader eller spesielle påkjenninger på forhånd. I mitt tilfelle har trening sannsynligvis vært en utløsende faktor. Like etter at supra spinula ble irritert (sene i skulderen) begynte jeg i ny jobb. Annerledes stol og kontorpult kan ha spilt inn på hvorfor skulderen har begynte å angripe seg selv. For det er strengt tatt hva den har gjort. Frossen skulder er en autoimmun situasjon.

Yvonne

Det er vel innafor å vise finger´n når smilet er på? Det er litt sånn jeg føler meg nå, irritert over å gå rundt med en “frossen skulder” men samtidig går det helt fint. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Mindre trening

Jeg har levd med dette et halvt år nå, og det er bare å holde ut et halvt år til. «Du kommer til å bli helt frisk», sa Kristine nylig, hun er min fysioterapeut. Det er mange verre plager man kan få, så dette er ikke noe å sutre over. Det er bare en ting å gjøre, holde skulderen unna belastninger. Det er litt kjipt at jeg må holde meg unna mange treningsøvelser, for veldig mye skjer ved hjelp av armene. Det finnes likevel mange øvelser jeg KAN gjøre, så det er bare å sette i gang. Inntil nå har jeg faktisk vært litt i unntakstilstand, alt har stått på vent treningsmessig.

Bla bla bla

Jeg måtte vente lenge før jeg kom i MR, og etter å ha ventet på svar så fikk jeg beskjed om at alt var normalt. Jeg gikk til en annen lege som mente MR hadde vært bortkastet for mitt tilfelle. «Fysioterapeuten mener dette kan være frossen skulder», sa jeg. Det trodde ikke legen veldig på – helt til han hadde undersøkt skulderen. «Det ser ut som en frossen skulder ja», sa han da. Bla bla bla, man blir litt lei av slike sykdomsforklaringer, ikke sant? Heldigvis har ikke dette gått ut over jobb, på ingen måte.

Så hva er en frossen skulder?

Kapsulitt i skulderen innebærer en betennelse av leddhinnen som omgir skulderleddet. Leddhinnen klistrer seg etterhvert sammen med leddhodet, og dette resulterer i langvarige smerter og betydelig nedsatt passiv og aktiv bevegelighet i skulderen. Noen har mer vondt enn andre (og jeg er i kategorien «går helt greit»-vondt).

Symptomer på frossen skulder

legehandboka.no står det følgende om frossen skulder:
Tilstanden utvikler seg sakte og snikende med smerter og stivhet i skulderleddet. Pasienten kommer oftest til lege etter uker til måneder med økende stivhet og smerter i skulderleddet. Mange har betydelige hvile- og nattsmerter i perioden fra 3 til 12 måneder og klarer ikke å ligge på den vonde skulderen. De våkner gjerne når de snur seg i sengen.

Smertene er lokalisert til utsiden av overarmen. I noen tilfeller stråler smerten ofte ned til underarmen. Typisk vil bevegelighet etter hvert bli betydelig redusert. Pasienter forteller om problemer med påkledning og med å løfte armen over skulderhøyde.

Snart i tilhelingsfasen

Dette er en veldig god beskrivelse av hvordan jeg selv har opplevd dette. Jeg er nå i stivhetsfasen, og fysioterapeuten sier jeg må forvente at det blir litt verre enn det er nå – før det snur og blir bra. Alt går stort sett fint, men det tar tid å kle på seg, vaske håret og i begynnelsen hadde jeg ganske vondt på kvelder og netter. Heldigvis har jeg fått betennelsesdempende medisiner, og med tjukt av puter rundt armen så går det fint å sove. Endelig vet jeg hva dette er, og hvordan jeg kan forholde meg til det. I september går jeg inn i tilhelingsfasen, så dette er helt overkommelig!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply