Bil og motor

Endelig Porsche med 4 “potter”

19. juni 2017

Porsche Panamera er en bil som blir med drømmen for de fleste. Jeg har tatt en prat med en som nylig realiserte drømmen.

Bil, Tom Espen og Yvonne

Tom Espen kjøpte Porsche Panamera og realiserte drømmen.

Det er noen måneder siden jeg møtte trønderen første gang – vi var begge deltakere på Styrelederskolen. Alle ble overrumplet av å måtte fortelle en fun fact om seg selv under presentasjonsrunden, og hjernen min lette små-panisk etter noe å si. “Jeg prøver å holde liv i en bilblogg”, sa jeg. Det ble også tema da jeg snakket med Tom Espen  i en av pausene.

Porsche Panamera - innvendig

Se på det dashboardet…

Han lurte på hva som var drømmebilen min, og jeg måtte innrømme at jeg alltid har likt Porsche 911 ekstra godt. Tom Espen ville ha en bil med “fire potter” – nærmere bestemt Porsche Panamera. Selv om jeg liker biler så er jeg ikke så opptatt av detaljer som at det er “fire potter” – lol 🙂 Men de fleste skjønner at en bil med fire potter sier litt om både lyd og motor.

Tom Espen med bil i bakgrunnen.

Tom Espen er fra Trøndelag, og det var også der han kjøpte bilen.

“Vi kan skrive et blogginnlegg om bilen hvis du vil, si fra når du har kjøpt en”, sa jeg. Tom Espen var på denne tiden på jobb-jakt, så jeg tenkte i mitt stille sinn at det sannsynligvis ville bli lenge til han kjøpte en såpass dyr bil.

Speedometer

Speedometeret går til 350…

Der tok jeg kraftig feil, for etter få uker hadde trønderen både ny jobb og ny bil. Nå har jeg fått se på gliset, og ikke minst fått litt mer innsikt i hvordan det føles å ha oppfylt bil-drømmen. Her er noen av mine spørsmål, og Tom Espens veldig ærlige svar:

Hva var viktig for deg når du skulle kjøpe en bil som denne?

– Jeg var opptatt av utseende, merkenavn, historikk, status, lyd. Den skulle være bred, lav og se respektinngytende ut. Samtidig ville jeg ha en forholdsvis praktisk bil, med mye eksklusivt utstyr.

Bil og felg.

De røde bremseklossene finner du kun på noen varianter av Porscher.

Hvordan føltes det da du hadde kjøpt den og skulle kjøre hjem?

– Jeg var veldig spent, og nærmest litt redd. Bilen er kjøpt i Trondheim, så første biltur var hele 50 mil. Det var veldig rart å ratte denne spesielle bilen. Det er vanskelig å holde oversikt over bilen fordi den er veldig bred og stor. PDK girkassen er litt annerledes enn en vanlig automatgirkasse, så det var også uvant. Ellers tenkte jeg på hvordan folk ville se på meg, for det er ikke så ofte man ser en slik bil ute på veien. Det er kanskje ikke så mange som tenker over en Porsche Cayenne for eksempel, for de er mye vanligere og kommer med ganske små motorer som gjør bilen mer tilgjengelig.

Merker du en annen “respons” i trafikken med denne bilen kontra andre biler du har hatt?

– Det er mange som ser langt etter bilen – noen med smil og tommelen opp. Andre har litt mer smale øyne, og lurer sikkert på hvem jeg tror jeg er. Fotgjengere titter, smiler som regel og viser at de liker det de ser. Mange hoder som snur seg. Denne bilen er så klart ikke miljøvalg nummer 1, og langt fra en elbil. Veldig uvant, fremdeles veldig uvant. Men jeg synes det er greit, og at folk kjører Ford Focus og Nissan Leaf er helt utmerket. Samtidig tror jeg det er helt innafor å skille seg litt ut, enten det er med en gammel Amcar, en Ferrari eller en Porsche, som jeg har.

Bagasjerom.

Veldig god plass i bagasjerommet.

Du sa tidligere litt om at dette er en bil som man blir lagt merke til på en annen måte, merker du noe til “Janteloven”?

Ja, har fått tilbakemelding på at bilen er veldig effektiv for å vise at man har penger, og det er jo sant. Jeg regner med å ha flere erfaringer med det om noen måneder når jeg har eid bilen en stund.

Har du noen gode råd til folk som har en tilsvarende bil-drøm, men som er usikker på om de kan ta seg råd til det? Er det verdt pengene på en måte?

Når alle basis-ting er på plass som hus, møbler og barna har det de trenger, så synes jeg den som har lyst skal unne seg det. Noen har båt, noen har hytte eller leilighet i utlandet. Jeg synes bil slår alle de tingene der. En bil kan du se på hver dag om du har lyst, og du kan kjøre den hver dag også. I tillegg blir du kjent med folk som har samme interesse som deg.

Bakseter.

Det er ikke bare god plass i baksetene, men det er også mye ekstrautstyr i denne bilen.

Noe annet du kunne tenkt deg å tilføye?

Jeg har meldt meg inn i Porsche klubben, både for å møte andre entusiaster og kanskje prøve bilen på en bane. Har også tenkt å kjøpe litt Porsche effekter som klær og slikt, både for å vise hva jeg har og hva jeg står for.

Så, hva tenker bloggeren om denne bilen?

Det er absolutt en råflott bil, både utvendig og innvendig. Dashbordet ser ut som et fly (knapper som “sport”, “sport +” og “ekstra lyd”), og det er virkelig ingen tilfeldigheter noen steder. Det er ingen tvil om at bilen er bygget for fart – selv om den er relativt stor og tung. Når du kjører en Porsche Panamera kan du ikke være en liten mus som er redd for oppmerksomhet, for det vil du få svært mange steder. Mitt viktigste ankepunkt er likevel at jeg ikke har råd til en slik bil. Hadde jeg likevel ofret mye annet og kjøpt en slik lekkerbisken, så hadde jeg gruet meg fælt til hver service. Jeg mistenker det kan bli en dyr opplevelse å måtte bytte deler på en slik bil (men når sant skal sies har jeg ikke sjekket dette). Og jeg ville vært livredd for å parkere den i nærheten av andre biler. For en familiemann som Tom Espen er dette en unik bil siden det er plass til både kone og to barn. For min del er den derimot litt for stor. Men det var kjempegøy å se nærmere på denne hvite perlen av en sportsbil, og ikke minst få en liten spin utover Bygdøy Allé 🙂

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tuva Borgheim 19. juni 2017 at 23:07

    Du skriver så bra! Vi kan spleise på en sånn bil ? Ha den annenhver uke ? Stå på, klem Tuva ?

  • Reply Yvonne Hansen 21. juni 2017 at 07:33

    Hehe, tusen takk Tuva 🙂 La oss ha det som en plan 🙂

  • Leave a Reply