Generelt

Ferie, forventninger og feller

8. juli 2016

Juhu – det er sommer og ferietid! Dette er noe jeg gleder meg til gjennom hele året – det skal nytes! Men vent nå litt…

Ferien byr på et par potensielle feller. Først og fremst stilles det skyhøye forventninger til alt positivt som skal klemmes inn i løpet av ferien, og en typisk sak som kommer i media etter sommeren er intervju med psykologer eller familieterapeuter som forteller hvor vanskelig det er å innfri alle disse forventningene.

Yvonne H. - sittende

Ferie er herlig, selv om man kommer tett på hverandre. (Foto: Katrine Lunke)

Det er stress og jag i hverdagen, og familiene som henger i stroppen gjennom året ser frem til spesielt sommerferien hvor de endelig skal få tid til å pleie seg selv og forholdet. Man ser frem til ferien som lyset i tunellen – som ikke alltid blir ferieidyll. Man er sammen HELE døgnet og kommer litt for tett på hverandre, ungene krangler og maser og forventningene til å styrke forholdet snus til det motsatte. Det er visstnok også grunnen til at mange par takker for seg, og splitter opp på høsten.

En deprimerende start på et innlegg, … men fakta. Selv hadde jeg store forventninger for to år siden da vi hadde leid en leilighet på Gran Canaria. Mini var 2 år og fortsatt i en alder hvor unger nærmest prøver å ta livet av seg selv. Han klatret overalt, tippet varme kaffekopper og var rett og slett i en krevende alder. Vi kjente ingen andre på stedet, så det var stort sett to voksne og en to-åring som var sammen døgnet rundt. Etter en uke tenkte jeg i mitt stille sinn, “to uker til i denne leiligheten – for et mareritt!”. Jeg klarte heldigvis å omstille hjerne min til å tenke positivt, og ferien ble toppers.

Så da er spørsmålet – hva skal til for at alle skal få en fin ferie?

For at forventninger skal bli ivaretatt bør man snakke sammen i forkant av feriestart. Noen ønsker å benytte tiden til å teste spennende mat, gjerne på eksotiske restauranter. Andre ønsker å sjekke ut flest mulig severdigheter, ligge mest mulig på stranda eller holde seg ved bassenget. Noen får mark av å ligge i ro lenge, noen kan ligge i sola dagen lang, noen hater å få kroppen full av sand og andre hater severdigheter. Den enkleste løsningen er vel at partene forsøker å være raus, slik at alle får gjøre noe av det de setter mest pris på. Elsker samboeren strandlivet mens du selv ikke trives med sand mellom tærne, ja så får dere vel finne et kompromiss?

For min egen del har jeg lyst å trene når jeg endelig har tid til det. Jeg er ikke mer kresen enn at det kan skje på forskjellige tider av døgnet, bare ikke for sent for da har jeg lite energi. Hvis treningen stadig vekk må forsakes blir jeg rett og slett sur som en sopp. Ellers vil jeg gjerne se i butikker hvis muligheten byr seg. Konklusjonen er at hvis jeg får trene og shoppe innimellom så er jeg stort sett blid som en lerke, og er villig til å være raus med de rundt meg.

Den andre “fellen”, som det er mange ulike meninger om, er mobilen. Hvor tilgjengelig lar du deg selv være? For noen er det digitale en stor del av opplevelsen, og det sjekkes behørig inn, knipses bilder som legges ut både her og der. Husk hva Cecilie Ystenes snakket om i mitt forrige innlegg – negativt stress. Hvis du stadig vekk sjekker mailer og blir stresset av det på ferie bør du kanskje legge bort telefonen. Hvis du bruker mobilen til å skaffe deg positiv energi så synes jeg du skal bruke den nøyaktig som du vil. Sjekk inn, del og lik når det skjer noe spennende. Men sørg for å være til stede med familien din, og ikke gå i fella hvor du lever gjennom en kameralinse – hvis du skjønner hva jeg mener 😉 Med disse ord ønsker deg en riktig god sommer 🙂 Og gratulerer med dagen til fattern som har bursdag i dag 🙂

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Karianne 8. juli 2016 at 15:44

    Kjenner meg veldig igjen?

    • Reply Yvonne Hansen 11. juli 2016 at 07:02

      🙂

    Leave a Reply