Kroppen Teknologi og digitalisering

Mitt nye tekniske gummibånd

16. februar 2016

Tekniske gummibånd som måler aktivitet, søvn og hjertefrekvens. Jeg er i gang med å samle inn min egen helsedata – og tør ikke tenke på hvor mye informasjon som samles inn totalt fra folks aktivitetsbånd.

Yvonne sitter ved et kjøkkenbort.

Det er morsomt med gadgets, og man blir mer bevisst på helsa. (Foto: Katrine Lunke)

Dette innlegget skal handle om at jeg har fått Jawbone Up3 i kombinert Valentine- og morsdagsgave. Juhu! Kjempefin gave!

Så, etter at jeg begynte å skrive innlegget i helga begynte tankene å spinne rundt big data og internet of things (IoT). De fleste av oss vet at datamengdene finnes i alt fra bomringene vi kjører gjennom til cookies vi legger fra oss på nettsteder- ikke minst data som samles hos de massive aktørene som Google og Facebook. De fleste av oss vet at flere og flere ting kobles mot internett, så i fremtiden vil vi for eksempel ha høyteknologiske klær. Det finnes ingen grenser for hva som er mulig. Gartner estimerer at 4 milliarder ting innen forbruker-bransjen vil være koblet mot internett i løpet av 2016, og dette tallet vil i 2020 være 13,5 milliarder. Det er massivt ikke sant?

Jeg som du skjønner litt opptatt av å teste ut dette hvite armbåndet (som for den del kunne vært svart eller rosa) – som jeg har utsatt å kjøpe i langsommelig tid. Jeg har hele tiden ventet på det som kommer rundt neste hjørne. Da det ble annonsert at det kom en Apple Watch var jeg ganske bestemt på å anskaffe en, og da den ble lansert syntes jeg den var for dyr. Nå er jeg enig med meg selv om at jeg MÅ ha en Apple Watch, men skal vente på neste “generasjon”. Så da er jeg i gang med forklaringer igjen, og er veldig glad for at min samboer klinka til og kjøpte Jawbone 🙂

Jawbone Up3 i eske.

Slik ser aktivitetsbåndet mitt ut, og det finnes utallige av dem. Kombinert Valentines- og morsdagsgave <3

Aktivitetsbåndet fikk meg videre til å tenke på helsevesenet og alle muligheter som ligger foran dem på grunn av teknologien. Med internet of things åpner nemlig en ny verden av muligheter seg – til å samle informasjon om hva vi foretar oss. Tenk på mengdene med data helsevesenet må forholde seg til når teknologien raser videre, ikke minst når tallene skal knuses for å gi smarte konklusjoner.

Og helsevesenet blir tvunget til å tenke nytt fremover, fordi vi tar helsen i egne hender og fordi vi kommer til å stille høyere krav. Det vil komme nye aktører på banen som aldri før har være involvert i helse, men om de har en fornuftig forretningsmodell så er det store muligheter.

Jeg kunne skrevet mye mer om IoT og big data, men det får bli en annen gang.

Screen shot fra appen hvor all data fra aktivitetsbåndet havner.

Her er søvn-mønstret sist natt. Det er selvfølgelig viktig å ha nok REM-søvn.

Etter tre dagers bruk av Jawbone er min første oppdagelse at hvilepulsen som måles under søvn kan gå opp hvis man har drukket for lite vann. De to første dagene var pulsen 48 og 45, mens i natt var den 56. Så i dag har jeg drukket mer vann for å se om det justerer seg. Jeg har dessuten blitt mer bevisst på bevegelse og antall skritt per dag, så det er fristende å ta trappen. Men jeg sitter i 16. etasje på jobb, så jeg trenger litt mer motivasjon (og tid) før jeg tar den trappa i flittig bruk 🙂

Ha en fin uke.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply