Hvis du er en etternøler i populær helsekost, som meg, så finnes det neppe superfrøene Chiafrø i kjøkkenskapene dine. Frøene blir kategorisert som “supermat” fordi de inneholder store mengder næringsstoffer, og veldig få kalorier. Men de lærde strides.
Hvis du gjør et par Google-søk på Chia så finner du artikler hvor matvaren opphøyes som helsebringende vidunder-mat, samtidig hevder forskere at disse ikke er stort bedre enn en del andre frø. De koster veldig mye mer enn for eksempel linfrø, som nesten har samme effekt. Så det er vel verdt å tenke på.
Proppet av antioksidanter
De fleste skjønner at superfood eller supermat som vi oversetter det, er et buzzord som ofte brukes i markedsføring. Samtidig snakker næringsinnholdet i denne type mat klar tale. Og selv om Chiafrø mest minner om fuglemat, så er de fullproppet av antioksidanter, de består av proteiner av høy kvalitet og nesten alle karbohydratene består av fiber.
Superfrøene kan tilsettes i det meste
Jeg har spist fuglefrøene et par uker nå, og det er genialt at de ikke smaker noe spesielt. Du kan lett bruke dem i matretter og tilsette dem i det meste. Du kan spise dem rå, bløtlegge dem, bruke dem i grøt eller puddinger og ikke minst bakst. De kan drysses på toppen av frokostblandingen, yoghurt, grønnsaker eller ris. Noen bruker dem som fortykker til sauser fordi de har en utrolig evne til å absorbere vann og fett. Andre bruker frøene som erstatning for egg i oppskrifter.
Ikke spis for mange av dem samtidig 😉
Hvis du tror dette er en slags vidunderkur som kan forbedre helsen din dramatisk så tror jeg du blir skuffet. Personlig synes jeg det er smart å innføre bruken av slike frø sammen med annen sunn mat, og selvsagt sørge for et variert og greit kosthold.
MEN, det er som kvinnen i helsekostbutikken sa, vær obs på at du kan få forstoppelse hvis du spiser for mye Chia. Rett og slett 🙂