Grønn digitalisering handler kort forklart om å bruke teknologi for å skape gode, bærekraftige løsninger. Vi har en rekke muligheter, og har så vidt startet…
Grønn teknologi er et fokusområde som øker, og det går hånd i hånd med innovativ digital transformasjon. Integreringen av “det grønne” og teknologien er mer sentral enn noensinne, og det har de siste årene vært en eksplosiv vekst i forsøket på å kombinere teknologi og bærekraft. Det er likevel ikke lett å finne balansen mellom disse to tilnærmingene.
Energikrevende datasentre
Store datasentre har vist seg nødvendig for å holde tritt med et voksende internett med sosiale medier og big data-analyser. Dessverre har slike datasentre et høyt energiforbruk, og innen 2022 vil de globale datastrømmene mer enn tredobles siden 2017. Så lenge fossile brensler dominerer den globale energimiksen, vil utvidelse av disse datasentrene akselerere klimaendringene. Det kan derfor sies at vi så langt har hatt litt for mye fokus på etablering av datasentre med høyt energiforbruk. Samtidig testes mye spennende for å se hvordan energiforbruket kan reduseres, for eksempel ved å lagre datasentre under vann.
Landbruket som eksempel
Det er god grunn til å være optimistisk når det kommer til grønn digitalisering. Vi kan eksempelvis redusere energi- og ressursbruk ved hjelp av teknologi, og det er mulig å se på hvordan dette kan gjøres i diverse bransjer. Innen landbruk kan vi bli mye mer effektiv ved å analysere hvor mye vann som er optimalt for hver avling, ikke minst ved å bruke smartere vanningssystem. Ved hjelp av data og teknologi kan bøndene få informasjon om jordsmonn, terreng, planter, klima, ressursbruk med mer. Landbruksmaskinene vil kunne få tilgang til ulik informasjon, og maskinene vil kunne overføre informasjonen til hverandre – altså “snakke med hverandre”.
Miljøteknologi
Ved hjelp av digital teknologi kan vi forstå hvordan vi kan beskytte og gjenopprette miljøet, og ikke minst kan vi sørge for at regjeringer og private selskaper holdes ansvarlig for sine offentlige forpliktelser. Eksempel på en aktør som gjør dette er Global Forest Watch som overvåker økosystemer rundt om i verden ved hjelp av et åpent kildekode-system. På den måten kan forskere bedre forstå hvordan økosystemene endrer seg i sanntid, for eksempel skog, skjær og isbreer.
Digital teknologi kan videre spore, dokumentere og analysere ressurser og produkter når de beveger seg gjennom globale forsyningskjeder. Dette kan skape sirkulære økonomier der ressurser som vann og sjeldne jordmetaller kommer dit de skal, og vi sikrer at avfall som plast ikke forurenser miljøet.
Teknologi-sløsing
Teknologisk utvikling har også sin pris, og forbrukere ønsker stadig å bytte til nyere versjoner av sine tekniske dippedutter – for eksempel smarttelefoner. Utdaterte produkter, som likevel er svært verdifulle, slenges i et skap hvor de samler støv. Disse “utdaterte” produktene består av en rekke edle metaller som med fordel kan gjenbrukes. Totalt ble 44,7 millioner tonn e-avfall generert på verdensbasis i 2016 – noe som tilsvarer nesten 4500 Eiffeltårn. Det er verdt å merke seg at smarttelefoner utgjør en mindre andel av det globale avfallet. 20 prosent av det totale avfallet ble resirkulert. Galskap, ikke sant?
Få bort papiret!
Å flytte fra papir til digitalt, såkalt digitisering, er første bud. Vi kan spare tonnevis med papir som genereres i diverse prosesser. Det er også mye papir stablet bort i fysiske arkiv, og som krever vedlikeholds- og håndteringskostnader. Ved å ha digitale dokumenter sparer vi også tid, vi får økt brukervennlighet, kan dele i sanntid og vil potensielt få bedre sikkerhet.
Grønn digitalisering i boligen
Når det kommer til hjemmene våre har det skjedd en liten revolusjon. De kan gjøres intelligente, digitale og mindre forurensende. Bygger man et nytt moderne hus i dag så vil det være svært miljøvennlig og smart.
Noen eksempler på teknologi hjemme er hjemmeautomatisering som håndterer belysning, oppvarming, klimaanlegg og sikkerhet. Det er ved hjelp av målere mulig å følge med og optimalisere energiforbruk og utslipp. Videre har vi digitale hjemme-assistenter som er basert på talekommandoer, dataanalyse og kunstig intelligens – for eksempel Alexa og Google Home. Vi er bare i startgropen her, og i den videre utviklingen kommer Internet of Things (IoT) til å være viktig.
Knyttet til husholdninger og individer generelt har vi for eksempel matdelings-apper som reduserer matsvinn, og intelligente transportsystemer som leder trafikken gjennom byer eller områder med færre utslipp.
Smarte byer
Noen har kommet svært langt i utviklingen av smarte byer, og yndete eksempler er Dubai, Amsterdam, Praha og Trento i Italia. Vi kan skrive side opp og ned om hva smarte byer handler om, men for å holde det kort kan vi forklare det som en stadig mer sammenkoblet by – med infrastrukturer som kan kommunisere med innbyggerne, og forbedre deres livskvalitet. En smart by er en mer effektiv by, med en betydelig reduksjon i forurensning og avfall. Det er et mål at grønn digitalisering ikke bare forbedrer livskvaliteten til enkeltpersoner, men for hele byer. Hensikten er at utviklingen skal gi arbeid og velstand, samtidig som det har positiv innvirkning på miljøet.
Hva tenker du selv om grønn digitalisering? Kommenter gjerne i feltet under. Ha en flott uke, og hold deg langt unna korona! 💜
Mer lesestoff
Definisjon av grønn digitalisering på CBS
Forskningsartikkel om hvordan innovasjon innen grønn teknologi innen karbon
Forskningsartikkel om hydrogensikkerhet, og veien til grønn teknologi