Generelt

Hvordan ta steget for å bli din egen sjef?

Har du en konsulent-gründer i magen som vil ut? Har du en drøm om å bli din egen sjef? Er du litt risikoavers og nølende til hvordan du kan gå frem? Her er mine tips.

I år har jeg testet nye grenser ved å ta steget i en ukjent – men samtidig en godt gjennomtenkt retning. Jeg har i mange år hatt en drøm om å etablere eget selskap, men har ikke helt visst hva. Det ideelle ville kanskje vært å skape et smart produkt eller en plattform, men jeg har ikke funnet den perfekte ideen ennå.

Togskinne som skilles i to ulike veier.
Når du har bestemt deg for at veien skal ta en annen retning. Foto: Unsplash


Etter å ha jobbet som Head of Digital i selskap som Handelshøyskolen BI og KPMG, så har jeg nylig jobbet som konsulent i et mindre management consulting selskap. Våren 2022 siden sa jeg opp stillingen i dette selskapet, og gamblet på at det kom til å gå fint. Hva var det verste som kunne skje? Hvis man ikke lykkes, så er det alltid mulig å finne en annen jobb. Egentlig er det ikke verre enn det…

Hvis du likevel har lav apetitt for risiko, som meg, så er det faktisk en ubehagelig prosess. Jeg skal forklare litt hvordan jeg har tenkt rundt situasjonen, og ikke minst komme med noen tips – fordi det er lett å bli blåøyd.

1. Snakk med folk

Jeg har i løpet av de siste årene snakket med flere gründere for å få tips og råd til hvordan det er smart å gå frem. De fleste deler alt de har av tips med deg, og synes det er gøy å bli spurt om råd. Så det er bare å ta kontakt med de du mener kan gi deg nyttige tips. Selv kunne jeg sikkert ha snakket med mange flere, men samtidig ble jeg noen ganger litt “sliten” av slike samtaler også. Andre sine tanker passer ikke alltid med dine egne tanker eller livssituasjon. For mange samtaler kan resultere i at du blir mer usikker. Lytt på andre, men gjør det på din egen måte.

2. Kapitalplan

De færreste har opparbeidet seg kapital som de kan leve av i en oppstartsfase. Hvis du likevel har opparbeidet deg en buffer med kroner så er det likevel ikke fristende å bruke av denne i påvente av oppdrag. De fleste vil råde deg til å kutte ned på alt av utgifter, åpenbart. Selv kjøpte jeg drømmebilen for et par år siden, og jeg ville helst ikke selge den. Dette er et SKIKKELIG i-landsproblem, det er jeg veldig klar over. Jeg var likevel fast bestemt på at jeg skulle finne en løsning hvor jeg kunne beholde bilen, og at hvis det ble vanskelig så ville jeg selge den. Det er tross alt bare en TING.
Når det er sagt, du trenger ikke mye kapital for å jobbe som konsulent. Med en mobil, laptop og din egen kunnskap så er du i gang.

3. Finn en kunde

Du trenger en kunde… Alt er enklere om du har en kunde du kan starte med. Hvis du jobber som konsulent og sier til din arbeidsgiver at du ønsker å utforske en drøm du har, så vil de fleste være positive til et samarbeid. Jeg kjenner mange som har funnet spennende løsninger med sine tidligere arbeidsgivere. Så lenge du er transparent og redelig, så går det som regel fint. Det motsatte kan dessverre også være tilfellet. Se mitt neste punkt.

4. Ikke ta noe for gitt

Uansett hvor god relasjon du har til din arbeidsgiver så vet du aldri hvordan de reagerer når du sier at du ønsker å starte for deg selv. Selv tenker jeg at vi alle lever på samme klode, og vi forsøker alle å bidra med det vi kan, for å skape verdi til samfunnet. Mange arbeidsgivere vil kanskje si: “Wow, så kult – masse lykke til! Si fra hvis vi kan hjelpe deg, eller om vi kan finne muligheter for samarbeid!” Dette er en drømmearbeidsgiver i mine øyne, og det er noe å strebe etter tenker jeg.

Husk likevel at en arbeidsgiver vil gjøre alt de kan for å beskytte sine oppdrag og kunder, som er fullt forståelig. Tenk deg hvis du selv har en gjeng ansatte som stadig forsøker å kuppe kundene dine. Det er selvfølgelig ikke greit. Samtidig er det ikke slik at du kan tviholde på en ansatt som har andre planer, og det nytter ikke å skremme eller true dem fra å forfølge drømmen. Det fører bare til at de bestemmer seg enda hardere for å forfølge sin plan. I motsatt tilfelle risikerer du å sitte med en ansatt som er miserabel, og ingen er tjent med det. I verste fall forteller de sine gode relasjoner og kontakter om sine dårlige opplevelser, med andre ord negativ word of mouth.

Så er det viktig å huske på at det ikke er selskapet som “eier” kundene, selv om mange konsulentselskap mener det selv. Kunden liker ikke å være “eid” av noen, og de er som regel veldig klare på at de selv bestemmer hvem de vil jobbe med.

5. Sett opp scenarioer

Det er viktig å tenke på at du kanskje blir skjøvet ut av døra umiddelbart etter at du har sagt opp. At alle kontoer stenges og at du blir satt i karantene. Dette avhenger av hvilken rolle du har, så ikke ta noe for gitt – men gjør alle forberedelser slik at du er forberedt på alt som kan komme. Sett gjerne opp noen ulike scenarier før du agerer – og tenk ut løsninger for hver av dem.

6. Vær obs på klausulene

Hvis du som leser dette planlegger å si opp så er det litt meningsløst å komme med dette tipset, men jeg tar det uansett med. Når det gjelder ansettelseskontrakter og klausuler som står listet i disse, så er det viktig å vite hva disse innebærer før du signerer ansettelseskontrakten. Det er gjerne her mange bommer, fordi de setter seg ikke godt nok inn i hva de faktisk signerer på. De gjør ikke god nok research på selskapet de får tilbud fra, og risikerer å gå rett i “fella”. Derfor; når du har fått jobbtilbudet som konsulent, les gjennom kontrakten med lykt og lupe.

Dette er noe alle “vet”, men her synder vi ofte. Ring folk som har jobbet i selskapet før, som jobber der nå eller kontakter du har som kjenner noen. Det flyr gjerne noen hormoner gjennom kroppen, og honeymoon glasses er på når du har fått et jobbtilbud. Men skjønner du egentlig konsekvensen av klausuler og annet som står oppført i kontrakten? Hvis ikke bør du få advokathjelp.

7. Snakk med en advokat som kan arbeidsrett

Hva skjer når du først har signert ansettelseskontrakten og du ønsker å komme deg ut av den for å starte for deg selv? Du bør sannsynligvis snakke med en advokat som er spesialisert på arbeidsrett. En slik fagperson kan fortelle deg hva detaljene i kontrakten egentlig betyr, og hva må du være oppmerksom på? Jeg kjenner flere dyktige arbeidsrettsadvokater, hvis du trenger tips.

8. Vær lojal helt til siste dag

Vi ønsker alle å være ærlige, redelige og profesjonelle – rett og slett hel ved. Uansett hva som skjer i denne prosessen så er dette viktig å passe på at du faktisk er en lojal arbeidstaker hele veien. Hvis du opptrer illojalt kan du få problemer.

Jeg tenker dette skal få stå som mitt siste innlegg i 2022. Selv om jeg synes årene flyr avgårde litt for raskt, så er jeg veldig klar for et nytt år nå. 2023 kommer til å bli helt fantastisk!!! Ønsker deg en riktig god jul og et godt nyttår! ❤️☃️🎄

Om forfatter

Jeg er født og oppvokst i «den grønne byen» i Nord-Norge – Harstad. I 2001 flyttet jeg til Bærum, og har bodd der siden. Jeg har to sønner og samboer.

Av utdanning har jeg litt av hvert, blant annet journalistutdanning, mastermodulen PR-ledelse og strategisk kommunikasjon, Executive MBA fra BI og ESCP (double degree).

Jeg har blant annet jobbet som digitalsjef på BI og KPMG, og som CDO (Chief Digital Officer) i et advokatfirma. Etter vel 3,5 år i et konsulentselskap (management consulting) har jeg etablert mitt eget selskap - Digital Forest. Jeg jobber nå i skjæringspunktet mellom transformasjon, ledelse og kommunikasjon.

Ring meg: + 47 40639370
Mail meg: yvonneh@online.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *