Digitisering, digitalisering, digital transformasjon. På tide å droppe “digital” og omtale det vi driver med for TRANSFORMASJON?
Digitalisering er et begrep som mannen i gata har snakket om en stund, og nå snakker de jevnt over om digital transformasjon også. Begrepet digitalt begynner å bli temmelig utslitt, og på tide å tone det ned.
Ifølge Wikipedia er digital transformasjon: “… bruken av digital teknologi av et selskap. Vanlige mål for implementeringen er å forbedre effektivitet, verdi eller innovasjon.” Dette er en forklaring av begrepet som etter min mening er utdatert, for definisjonen har endret seg over tid. I dag handler digital transformasjon om en fundamental endring av et selskap i jakten på å levere verdi til kunden. Det handler med andre ord om veldig mye annet enn “digitale prosesser”. Vi har flyttet oss et godt stykke fra det digitale til å ha mer fokus på selve transformasjonen.

Den digitale utviklingsprosessen
“Digitalisering” startet med prosessen hvor selskap konverterte fra analogt til digitalt – såkalt digitisering. Papirskjema og lignende kodes opp og blir digitale. Etter nitidig arbeid ender vi opp med en rekke elementer som er digitale, og når deretter alle elementene kobles sammen kan selskapet blant annet tilby kundene en selvbetjent reise – vinn vinn for selskapet og kundene.
Bekrepet “digital transformasjon” har frem til de senere år handlet mye om det som kommer etter digitisering og digitalisering (sammenkoblingen av elementene). I dag er de fleste enige i at transformasjonen handler om veldig mye mer. For en del år siden ble vi obs på at teknologien er enkel, og at det er mennesker og prosess som skaper de største barrierer. Det å dreie kulturen, organisasjonen, utvikle ledelsen, få opp innovasjonstakten, skape bedre samhandling, rigge for nye arbeidsmetoder og kontinuerlig utvikling av forretningen er ikke like enkelt. Det er dette transformasjonen i større grad handler om nå, altså mye mer enn digitale aktiviteter.
Optimalisering eller transformasjon?
Mange snakker dessuten om digital transformasjon, men i realiteten er endringene de driver med optimalisering. Det er stor forskjell på disse to. Hvis du forbedrer og effektiviserer dine tjenester og produkter så handler det om inkrementelle forbedringer. Slik effektivisering kan selvsagt gi god effekt, men de vil ikke hjelpe deg i kampen med nye aktører som kommer på markedet – som disrupterer. Det er fundamentale endringer som har pågått i årevis som har drevet frem ekstreme behov for endring. Tenk så heldig vi er som får være en del av denne epoken!
Som jeg allerede har nevnt, transformasjon handler om å ta et steg tilbake og se på hvordan hele virksomheten din opererer, forretningsmodell, produkter, tjenester, fysiske eiendeler, relasjoner, talenter og andre tilgjengelige ressurser. Er selskapet rigget for å få til nødvendige endringer – på lang sikt? Når ledere ser virksomheten din fra fugleperspektiv, gjerne sammenlignet med nye aktører i markedet og tradisjonelle konkurrenter, så innser man kanskje at transformasjon er å foretrekke fremfor optimalisering.
Hvorfor har digital transformasjon fått fart?
Utviklingsmulighetene har vokst frem som følge av nye teknologiske muligheter. Som følge av teknologisk utvikling har vi også fått en rekke nye aktører på markedet, som har skapt et voldsomt konkurransepress mot de tradisjonelle organisasjoner – på tvers av alle bransjer. Dette er gammelt nytt, men uansett greit å ha som et bakteppe.
Innovative aktører har kommet på banen, og globale aktører har på kort tid vokst seg store, og mange har tatt store og små jafs av kaken til de konservative aktørene. Nye selskap tenker ofte helt nytt, og de har ingen bagasje som sinker dem. De bruker teknologi på en smart måte, de har kunden i fokus og gir langt bedre service. Det har vært disrupsjon over hele linja i mange år nå, og det pågår hver eneste dag. Markedsdynamikken har i løpet av de siste årene skapt flere forstyrrelser, større usikkerhet, større kompleksitet og ikke minst volatilitet i markedet. Korona har forsterket situasjonen ytterligere.
Organisasjonsutvikling
Med så store endringer holder det ikke å optimalisere virksomheten, det kreves mer omfattende endringer – og her kommer transformasjonen inn. Målet for organisasjoner må endres. En organisasjon kan ikke lenger prioritere aksjonærenes behov fremfor kundenes. De kan ikke lenger tilby en passe bra tjeneste eller kundeopplevelse. Virksomheten kan heller ikke bruke måneder eller år på å gi kundene de produktene og opplevelsene de ønsker. Tvert imot må de sette kunden i sentrum av alt de gjør. Hvis en virksomhet skal omstille seg for å bli mer konkurransedyktig så må de gjerne begynne med å endre seg selv. Det er liten tvil om at de selskap som har orden på sine egne prosesser, rutiner og indre liv – vil ha større sjanse til å lykkes når de skal ut i markedet for å kjempe om kundene.
Smidig
Det handler videre om å følge med på endringer, for eksempel ved hjelp av environmental scanning. Det handler om å ha en organisasjon som er i stand til å absorbere endringene som kommer, som kan snu seg raskt og tilpasse seg når og til det som er nødvendig. Et buzzord som har vært på leppene en stund er smidig eller agile. Mange ønsker å jobbe smidig, de etablerer smidge team – også omtalt som agile eller enterprise agility – kjært barn har mange navn. Dette er et område som krever et eget blogginnlegg, så det får komme i neste runde.
Det jeg skriver om her er en krevende øvelse, spesielt fordi dette ofte handler om så ekstremt mye forskjellig. Likevel er det smart å komme i gang med organisasjonsutviklingen, og det er fullt mulig å starte i det små.
Har du lyst å ta en uforpliktende prat om (digital) transformasjon eller annet som gjelder utvikling av din organisasjon? Kontakt meg gjerne – yvonneh@online.no – +47 4063 9370.
💛