Bærekraft

Sirkulærøkonomi – fra vugge til vugge

Sirkulærøkonomi handler om økonomiske modeller hvor sykluser dominerer, i motsetning til lineære prosesser. Produkter og tjenester i en sirkulærøkonomi er utformet på en måte som gjør at de kan brukes på nytt.

Sirkulærøkonomi - illustrasjon med grønne busker med tekst.
Sirkulærøkonomi kan illustreres på ulike vis, men som regler handler det om piler som går i sirkel eller liggende 8-tall.

I dagens etablerte økonomiske systemer har vi en lineær økonomi hvor strømmen har en klar begynnelse og en klar sutt. Varer brukes og kastes – punktum. En sirkulær økonomi fungerer ganske annerledes. Produkter og tjenester i en sirkulærøkonomi er utformet på en måte som gjør at de kan brukes på nytt, enten i en biologisk eller teknisk syklus. 

Sirkulærøkonomi og gjenbruk

Det vil si at produktene er produsert slik at de kan demonteres, og at materialene vil enten bli brutt ned av naturen eller returnert til produksjon. Biologisk materiale består av giftfrie materialer, og tekniske materialer vil være designet slik at det kan brukes industrielt igjen. Målet er at ingenting skal kastes, og behovet for å kjøpe nye varer vil reduseres sterkt. Produksjon og transport skal skje gjennom fornybar energi.

Nye forretningsmodeller

Sirkulærøkonomi er en helt annen måte å gjøre forretninger på, og virksomheter tvinges til å tenke nytt – alt fra hvordan de skal designe og produsere produkter. De må tenke på forholdet de har med kundene, for en av de største forskjellene er kundens rolle i den nye prosessen. Virksomhetens fokus er ikke lenger på forbruk, men snarere på bruken av en funksjon. Dermed må næringslivet bygge langsiktige relasjoner i sine forretningsmodeller. 

Kvalitet og gjenbruk

Det finnes mye innhold om sirkulærøkonomi, men dessverre er det ikke alle artikler like enklere å forstå. Alle skjønner prinsippet om “fra vugge til vugge” og gjenbruk, men hvordan kan vi få dette til å fungere i praksis? Mange skriver at vi må styrke kvaliteten og gjenbruksverdien i produkter, men på hvilken måte – og hvorfor? For at t-skjorten vi kjøper skal vare lengre? Kvalitet som fører til at vi kan bruke klærne lengre er bra, men det handler også om hvilke materialer t-skjorten er laget av, og hvordan den kan få nytt liv etter at du er ferdig å bruke den.

Det grønne skiftet

Det skrives og snakkes mye om det grønne skiftet, og sirkulærøkonomi er en sentral del av dette. Kanskje kan vi si at sirkulærøkonomi omfatter kanskje hele det grønne skiftet. Et slikt skifte er ekstremt omfattende, men det gir også nye muligheter innen infrastruktur, energi og produksjon med tanke på å tilpasse seg den sirkulære økonomimodellen. Det finnes mange fantastiske eksempler på at sirkulærøkonomien er godt i gang, og fungerer. I byggebransjen er det allerede eksempler på nybygg hvor 90 prosent av materialene er gjenbruk. Mange bransjer har virkelig fått opp øynene for å tenke bærekraftige løsninger, og de yngre generasjoner er veldig oppmerksomme på bærekraft og sirkulærøkonomi. Nå handler det bare om å få alle generasjoner med på dette viktige løftet.

Her er punkter Sintef lister opp som viktig for sirkulærøkonomi:

  • Vi produserer varer med lang levetid og høy kvalitet for å maksimere nytten
  • Vi designer varer slik at de er lette å gjenbruke eller resirkulere dem
  • Vi utnytter alle restråstoff – altså materialer eller råvarer som blir til overs etter produksjon
  • Vi gjør det mulig å reparere og vedlikeholde produkter på en enkel måte
  • Vi må tenke nytt når det gjelder forretningsmodeller: Kanskje kan vi leie av vaskemaskin med vedlikeholdsavtale, i stedet for å kjøpe en.
  • Myndighetene må bidra med systemer og tilrettelegge for at det blir attraktivt å «tenke sirkulært» for industri, næringsliv og oss som forbrukere.
  • Til sammen vil dette gi sikrere materialtilgang, nye arbeidsplasser, økt verdiskaping og bidra til å redusere klimautslippene. Dette er altså framtidens måte å drive industri og næringsliv på.


Noen av kildene brukt i artikkelen om sirkulærøkonomi

Sustainabilityguide

Sintef

Andre relevante lenker – sirkulærøkonomi

Sertifisering i Business Sustainability Management

Grønn digitalisering

Hvorfor bli sertifisert som B Corporation? (Digital Forest)

Bærekraftsmål som bryllupskakemodell (Digital Forest)

Bærekraft – kom i gang ved å øke kompetansen (Digital Forest)

Hvorfor ha fokus på ESG? (Digital Forest)

Om forfatter

Jeg er født og oppvokst i «den grønne byen» i Nord-Norge – Harstad. I 2001 flyttet jeg til Bærum, og har bodd der siden. Jeg har to sønner og samboer.

Av utdanning har jeg litt av hvert, blant annet journalistutdanning, mastermodulen PR-ledelse og strategisk kommunikasjon, Executive MBA fra BI og ESCP (double degree).

Jeg har blant annet jobbet som digitalsjef på BI og KPMG, og som CDO (Chief Digital Officer) i et advokatfirma. Etter vel 3,5 år i et konsulentselskap (management consulting) har jeg etablert mitt eget selskap - Digital Forest. Jeg jobber nå i skjæringspunktet mellom transformasjon, ledelse og kommunikasjon.

Ring meg: + 47 40639370
Mail meg: yvonneh@online.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *