Kosthold

Hva med å lage superbrød – rettere sagt chiabrød?

Oppskriften på Chiabrød fikk jeg for mange måneder siden, av verdens søteste og snilleste Tuva. Endelig har jeg kastet meg rundt og testet den ut.

Det som er litt spesielt med denne oppskriften er at den skal kaldheves lenge, så det beste er å smelle sammen deigen på kvelden – og steke brødene når du står opp. Det var også planen min, men jeg er langt fra den perfekte husmor, så det hele ble litt impulsivt. Jeg lagde deigen søndags morgen og hadde nystekte brød på kvelden. Nystekt bakst er i grunnen godt uansett når på døgnet du får det servert 🙂

Melposer og en pose med chiafrø.
Ingrediensene i chiabrødene. I tillegg trenger du vann, salt og noen andre småting du finner i oppskriften nederst på siden.

Lave brød 🙂

Oppskriften manglet riktignok noen detaljer. Den sa ingenting om hvor mange brød det skulle bli, og heller ingenting om steketid- og temperatur. Jeg liker litt risiko og har ingen problemer med å ta en sjefsavgjørelse, men ikke nødvendigvis når det gjelder brødoppskrift, lol. De brødene kunne blitt mye verre enn de ble, tross alt. Jeg estimerte mengde deig til å bli tre brød, men strengt tatt burde det sikkert bare vært to. De ferdige brødene kunne med fordel vært høyere, for en skive ble på et vis en halv vanlig skive – men det får være greit 🙂

Tørrvarer samlet i en bakebolle.
Tørrvarene samlet i en bakebolle – det hele er superenkelt å lage.
Former med brøddeig.
Oppskriften sa ingenting om hvor mange brød det skulle bli, så jeg mente tre var riktig. Hadde kanskje holdt med TO.
Brød i ovnen.
Jeg lot brødene stå i underkant av en time. Ovnen burde forresten vært vasket ser jeg nå 🙁
Tre chiabrød.
Superbrød, eller Chiabrød som de strengt tatt kalles. Langt fra perfekte (brødbaking har aldri vært min styrke), men veldig gode!

Angående gjennomføring av steketid, jeg googlet “steketid brød” eller noe slikt, og da fant jeg noe som passet (200 °C 40-50 min på nederste rille).

Under finner du oppskriften Tuva tipset meg om – kjempegode brød! Tusen tusen takk snuppa! <3

Chiabrød

½ ts salt

500 g havremel

300 g speltmel

200 g hvetemel

10 dl kaldt vann

120 g chiafrø

1 ts tørrgjær

Her kommer min egen forklaring på fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene lett i en stor bakebolle. Dekk med plastfolie, og sett deigen til heving i 8-10 timer på et lunt sted. Elt deigen godt, fordel den i 2-3 emner og form til brød. Legg brødene i smurte former (dersom du ikke vil ha runde eller andre fancy former). La brødene etterheve ca. 20 minutter. Pensle med lunkent vann og stek på 200 °C i 40-50 min. på nederste rille. Avkjøl brødene på rist.

Om forfatter

Jeg er født og oppvokst i «den grønne byen» i Nord-Norge – Harstad. I 2001 flyttet jeg til Bærum, og har bodd der siden. Jeg har to sønner og samboer.

Av utdanning har jeg litt av hvert, blant annet journalistutdanning, mastermodulen PR-ledelse og strategisk kommunikasjon, Executive MBA fra BI og ESCP (double degree).

Jeg har blant annet jobbet som digitalsjef på BI og KPMG, og som CDO (Chief Digital Officer) i et advokatfirma. Etter vel 3,5 år i et konsulentselskap (management consulting) har jeg etablert mitt eget selskap - Digital Forest. Jeg jobber nå i skjæringspunktet mellom transformasjon, ledelse og kommunikasjon.

Ring meg: + 47 40639370
Mail meg: yvonneh@online.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *