Oppskriften på Chiabrød fikk jeg for mange måneder siden, av verdens søteste og snilleste Tuva. Endelig har jeg kastet meg rundt og testet den ut.
Det som er litt spesielt med denne oppskriften er at den skal kaldheves lenge, så det beste er å smelle sammen deigen på kvelden – og steke brødene når du står opp. Det var også planen min, men jeg er langt fra den perfekte husmor, så det hele ble litt impulsivt. Jeg lagde deigen søndags morgen og hadde nystekte brød på kvelden. Nystekt bakst er i grunnen godt uansett når på døgnet du får det servert 🙂
Lave brød 🙂
Oppskriften manglet riktignok noen detaljer. Den sa ingenting om hvor mange brød det skulle bli, og heller ingenting om steketid- og temperatur. Jeg liker litt risiko og har ingen problemer med å ta en sjefsavgjørelse, men ikke nødvendigvis når det gjelder brødoppskrift, lol. De brødene kunne blitt mye verre enn de ble, tross alt. Jeg estimerte mengde deig til å bli tre brød, men strengt tatt burde det sikkert bare vært to. De ferdige brødene kunne med fordel vært høyere, for en skive ble på et vis en halv vanlig skive – men det får være greit 🙂
Angående gjennomføring av steketid, jeg googlet “steketid brød” eller noe slikt, og da fant jeg noe som passet (200 °C 40-50 min på nederste rille).
Under finner du oppskriften Tuva tipset meg om – kjempegode brød! Tusen tusen takk snuppa! <3
Chiabrød
½ ts salt
500 g havremel
300 g speltmel
200 g hvetemel
10 dl kaldt vann
120 g chiafrø
1 ts tørrgjær
Her kommer min egen forklaring på fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene lett i en stor bakebolle. Dekk med plastfolie, og sett deigen til heving i 8-10 timer på et lunt sted. Elt deigen godt, fordel den i 2-3 emner og form til brød. Legg brødene i smurte former (dersom du ikke vil ha runde eller andre fancy former). La brødene etterheve ca. 20 minutter. Pensle med lunkent vann og stek på 200 °C i 40-50 min. på nederste rille. Avkjøl brødene på rist.