Artikler, Teknologi og digitalisering

Hvordan er din ansattopplevelse?

Digitale omveltninger har innført Customer Experience (CX), eller brukeropplevelsen som vi liker å kalle det, som nytt fagfelt. Dette har forplantet seg til “ansattopplevelse”. De ansatte forventer nemlig en god opplevelse av sin arbeidsgiver – så hvorfor ikke gi dem det?

Animerte forretningsfolk.
Hvorfor skal talentene velge nettopp din bedrift?

Arbeid og teknologi beveger seg for tiden raskere enn folk, og kulturer må endres. Så hvordan skal vi få dette til å fly? Hvordan skape best mulige forhold for de ansatte. Hva med å bli kvitt performance målinger som ikke fungerer? Hvordan skape et fantastisk førsteinntrykk for en nyansatt? Hva er en flott dag for en ansatt? Hvordan er prosessen når du blir forfremmet eller sier opp? Hvordan kan bedriften hjelpe en ansatt som kommer i en livskrise? Det det er ikke verre enn å spørre dem, og du vil få et vell av tilbakemeldinger og potensielle tiltak.

Dårlige ledere

Hvor mange ganger har vi ikke hørt følgende: Du kan ha fantastisk teknologi og systemer, men det hjelper lite hvis dine ansatte ikke er med på utviklingen. Et sentralt stikkord som naturligvis henger sammen med dette er “ledelse”. Nå er ikke ledelse tema for dette innlegget, men i disse tider hvor det er så store endringer så er gode ledere spesielt viktig. Jeg finner stadig artikler om at dårlige ledere er hovedgrunnen til at flinke ansatte slutter. Det tror jeg er veldig riktig.

Hvordan er det bak fasaden?

Prognoser viser ikke bare at arbeidet endrer seg fremover, men også at konkurransen om de beste talentene kommer til å stramme seg til ytterligere i årene fremover. Det kommer til å bli vanskeligere å rekruttere nye og ikke minst beholde de beste. Hvorfor skal talentene velge nettopp din bedrift?

Det nytter ikke å skape en fin fasade hvis ikke baksiden holder mål. Det gjennomskues raskt – og kostnadene ved turnover er som kjent høy.

Opplæring på de ansattes premisser

En god ansattopplevelse er etter min mening godt koblet mot selvbetjeningsløsninger. Folk liker å fikse ting selv, så lenge det er enkelt. Mange har gode digitale prosesser rundt onboarding og offboarding av ansatte – ikke minst for opplæring. Det er mye spennende teknologi som kan benyttes for å automatisere opplærings-prosesser som gjør at ansatte kan spe på med ny kompetanse på egen hånd. Opplæring bør tilrettelegges etter de ansatte, for kanskje er det bedre med snutter på 15 minutter fremfor en time eller en hel dag? Opplæring og informasjon bør naturligvis være tilgjengelig på mobile flater slik at de ansatte kan benytte seg av det mens de er på farta.

Ansattopplevelsen – noen har kommet langt

En del internasjonale selskap har kommet langt i arbeidet med å styrke ansattopplevelsen (Cisco for eksempel), men for de fleste bedrifter er det et STORT forbedringspotensial. Hvis du klarer å kartlegge alle kontaktpunkter med de ansatte, ansvarliggjøre noen og koble på målinger – da er du godt i gang. Målingene vil gjøre en bedrift i stand til å stadig dreie arbeidet mot det som er verdifullt for de ansatte. Enkelt og greit, ikke sant?

Samarbeid er nødvendig

Alle skjønner at ansattreisen er et HR-område, men prinsippet er som nevnt et utspring fra kundeopplevelsen – og dette stammer fra markedsarbeid. Etter min mening er dette også grunnen til at fagområdene HR og marked/ kommunikasjon smelter mer og mer sammen. Markedsførerne kan bruke verktøyene som HR tradisjonelt sett ikke har kompetanse på. HR kan derimot håndtere menneskene. Med et godt samarbeid kan HR og marked dra arbeidet med en styrket ansattopplevelse fremover.

Du finner også saken på min LinkedIn-profil

Om forfatter

Jeg er født og oppvokst i «den grønne byen» i Nord-Norge – Harstad. I 2001 flyttet jeg til Bærum, og har bodd der siden. Jeg har to sønner og samboer.

Av utdanning har jeg litt av hvert, blant annet journalistutdanning, mastermodulen PR-ledelse og strategisk kommunikasjon, Executive MBA fra BI og ESCP (double degree).

Jeg har blant annet jobbet som digitalsjef på BI og KPMG, og som CDO (Chief Digital Officer) i et advokatfirma. Etter vel 3,5 år i et konsulentselskap (management consulting) har jeg etablert mitt eget selskap - Digital Forest. Jeg jobber nå i skjæringspunktet mellom transformasjon, ledelse og kommunikasjon.

Ring meg: + 47 40639370
Mail meg: yvonneh@online.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *