Har du lite erfaring med styrearbeid, men lyst på styreverv? Les videre så skal jeg gi deg et stalltips til hva du kan starte med.
I forbindelse med Executive MBA har jeg gjennomført et grundig kurs i Corporate Governance (eierstyring og selskapsledelse). I tillegg har jeg gjennomført spesialkurset Styrekompetanse I. Dette er faglig påfyll som gir deg innsikt i alle viktige fasetter rundt det å sitte i et styre. Det vil absolutt gjøre deg rustet til å ta et slikt alvorlig verv. Grunnen til at jeg ramser opp alt dette er at jeg forrige uke deltok på Styrelederskolen. Jeg er imponert over hvor mye jeg lærte på disse to dagene, sammenlignet med mitt akademiske påfyll. Det er ikke for å rakke ned på det akademiske, på ingen måte. Tvert imot mener jeg begge deler er gull verdt. Hvis du likevel er uerfaren innen styrearbeid men ønsker å lære, så anbefaler jeg Styrelederskolen.
Håndtering av kriser
Det som imponerte meg var at foredragene var gjennomsyret av praktiske eksempler. Alt var dessuten nøye balansert. Vi fikk høre toppledere som forklarte problemstillinger med styrearbeidet fra sitt perspektiv. I tillegg til styreledere som forklarte utfordringene fra deres perspektiv. På toppen av kaken var det stort fokus på håndtering av kriser – med medietrening. Veldig nyttig og moro! Litt kleint å bli plukket ut til en av gruppenes “styreleder” som måtte uttale seg foran kamera. Samtidig veldig gøy å prøve seg foran kamera for en gangs skyld.
Beredskap og kriseplaner
Gjennom de to dagene var det også en annen sak som slo meg. Som kommunikatør har jeg vært involvert i beredskapsplaner og krisekommunikasjonsplaner. Jeg har gjennom årene vært på konferanser, frokostseminar, studiesamlinger og seminarer med dette som tema. De fleste større selskap vet hvordan de rigger seg i en eventuell krise. En kommunikasjonsavdeling vil naturligvis spille en sentral rolle i slike tilfeller. Dessverre har altfor få fokus på forholdet mellom administrasjon og styre når selskapet havner i en krise.
Noen selskap har styreleder med på kriseøvelser, men det er altfor få. I visse kriser vil styreleder ha en svært sentral rolle, for eksempel internasjonale korrupsjonssaker. Det kan også tenkes at administrerende settes ut av spill, og da er det styreleder som uttaler seg. Ved virkelig store kriser må styret på banen umiddelbart. Derfor slo deg meg at det burde være mer fokus på nettopp forholdet mellom administrasjonen og styret i kriseforberedelser.
Styrearbeid er givende
I 2005 ble kjønnskvotering et faktum i allmennaksjeselskap (ASA). Etter at jeg i 2009 hadde gjennomført Corporate Governance fikk jeg smaken på styrearbeid. Jeg er selvfølgelig ikke mindre ambisiøs enn at jeg ønsket å komme inn i et styre på litt lengre sikt. De siste årene har jeg lagt dette på is, men etter Styrelederskolen forrige uke ble interessen vekket igjen 🙂
Styrets ansvar
For deg som ikke har veldig mye kunnskap om hva et styre sysler med, så koker det ned til følgende. Styret har ansvar for å forvalte interessene til eierne av selskapet – og sikre at de får utbytte. Dette tror jeg det er mange som ikke helt har klart for seg. Styret er ikke der for å sikre at en ansatte har en jobb, for å sette det på spissen. Styret er der for å sikre at eierne får utbytte for sine investeringer. Styrets skal sørge for at de “administrative” jobber i tråd med eiernes interesser. De siste årene har det riktignok skjedd en del endringer her. Les en artikkel jeg har skrevet om dette på Digital Forest.
Ansatt-representant
De fleste som tar kurs eller studier for å lære seg styrearbeid blir også overrasket over ansvaret til en ansattrepresentant. Denne personen sitter nemlig ikke i styret for å forvalte de “ansattes rettigheter”. De skal fokusere på eiernes interesser, på lik linje med resten av styret. Noen ganger må selskapet gjøre nedbemanninger fordi det er selskapets beste. I slike tilfeller er det en selvfølge at ansatte-representanten går for denne løsningen.
Knytt til deg viktige kontakter
Hvis du vil lære litt mer om hvordan en styreleder og et styre agerer så ville jeg vurdert Styrelederskolen. Det er ingen eksamener knyttet til dette, og du kommer i kontakt med nestorer innen fagfeltet. Ikke minst blir du kjent med mange hyggelige deltakere. Når det kommer til hvordan du kommer deg inn i et styre så har jeg dessverre ikke mange stalltips. Men sørg for at du blir lagt merke til!
Her kan du lese mer om programmet for intensivseminaret jeg deltok på (Styrelederskolen).
Relevante artikler
Krisekommunikasjon i prosjekter