Kosthold

Superfrøene Chia

Hvis du er en etternøler i populær helsekost, som meg, så finnes det neppe superfrøene Chiafrø i kjøkkenskapene dine. Frøene blir kategorisert som “supermat” fordi de inneholder store mengder næringsstoffer, og veldig få kalorier. Men de lærde strides.

Hvis du gjør et par Google-søk på Chia så finner du artikler hvor matvaren opphøyes som helsebringende vidunder-mat, samtidig hevder forskere at disse ikke er stort bedre enn en del andre frø. De koster veldig mye mer enn for eksempel linfrø, som nesten har samme effekt. Så det er vel verdt å tenke på.

En pose med Chiafrø.
Små frø smekkfulle av antioksidanter, fiber og mye mer.

Proppet av antioksidanter

De fleste skjønner at superfood eller supermat som vi oversetter det, er et buzzord som ofte brukes i markedsføring. Samtidig snakker næringsinnholdet i denne type mat klar tale. Og selv om Chiafrø mest minner om fuglemat, så er de fullproppet av antioksidanter, de består av proteiner av høy kvalitet og nesten alle karbohydratene består av fiber.

Dyp tallerken med multer, havregryn og superfrøene Chia.
I det siste har jeg til frokost spist multer, havregryn, melk – med litt chia på toppen. Kjempegodt!

Superfrøene kan tilsettes i det meste

Jeg har spist fuglefrøene et par uker nå, og det er genialt at de ikke smaker noe spesielt. Du kan lett bruke dem i matretter og tilsette dem i det meste. Du kan spise dem rå, bløtlegge dem, bruke dem i grøt eller puddinger og ikke minst bakst. De kan drysses på toppen av frokostblandingen, yoghurt, grønnsaker eller ris. Noen bruker dem som fortykker til sauser fordi de har en utrolig evne til å absorbere vann og fett. Andre bruker frøene som erstatning for egg i oppskrifter.

Ikke spis for mange av dem samtidig 😉

Hvis du tror dette er en slags vidunderkur som kan forbedre helsen din dramatisk så tror jeg du blir skuffet. Personlig synes jeg det er smart å innføre bruken av slike frø sammen med annen sunn mat, og selvsagt sørge for et variert og greit kosthold.

MEN, det er som kvinnen i helsekostbutikken sa, vær obs på at du kan få forstoppelse hvis du spiser for mye Chia. Rett og slett 🙂

Relevante artikler

Anti-inflammatorisk mat på agendaen

Dirty eller clean matstil?

Om forfatter

Jeg er født og oppvokst i «den grønne byen» i Nord-Norge – Harstad. I 2001 flyttet jeg til Bærum, og har bodd der siden. Jeg har to sønner og samboer.

Av utdanning har jeg litt av hvert, blant annet journalistutdanning, mastermodulen PR-ledelse og strategisk kommunikasjon, Executive MBA fra BI og ESCP (double degree).

Jeg har blant annet jobbet som digitalsjef på BI og KPMG, og som CDO (Chief Digital Officer) i et advokatfirma. Etter vel 3,5 år i et konsulentselskap (management consulting) har jeg etablert mitt eget selskap - Digital Forest. Jeg jobber nå i skjæringspunktet mellom transformasjon, ledelse og kommunikasjon.

Ring meg: + 47 40639370
Mail meg: yvonneh@online.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *