Såkalt clean eating gir assosiasjoner til økologisk mat, ikke-prosesserte produkter og kortreist mat. Hvor rent eller skittent spiser du?
På Instagram finner du nærmere 30 millioner poster som er tagget med #eatclean, og du finner sikkert like mange på Twitter. Det er uten tvil et populært tema. Tanken med å spise rent er å velge mat som er så naturlig som mulig. Et stykke rent kjøtt er å foretrekke foran pølser, kjøttdeig, karbonader eller annet kjøtt som er behandlet.
Det samme gjelder for fisk, hvor ren fisk er å foretrekke foran Kapteinens fylte Rødspette eller fiskepinner. Sistnevnte er som dere vet såkalt prosessert mat, som i de fleste tilfeller er tilsatt mange ingredienser som ikke nødvendigvis er bra for deg.
Dirty eller clean matstil
Eating clean er ikke en diett, men en livsstil hvor måltid etter måltid fører deg i riktig retning. For å leve dette konseptet fullt ut bør du velge organisk mat, noe som selvsagt kan bli dyrt i lengden. Jeg har vært innom diverse nettsteder som spesialiserer seg på området, og av organisk mat anbefales det å prioritere kjøtt, egg, melk og frukt og grønt hvis du ikke ønsker å blakke deg totalt på maten.
Vær obs på hva du spiser
Det anbefales å holde seg unna produkter med høyt innhold av transfettsyre, mat som er frityrstekt eller stekt – samt mat som inneholder mye sukker. Videre er konserveringsmiddel, fargetilsetninger, giftige bindemiddel, emulgeringsmiddel og midler som erstatter fett naturligvis ikke bra. Det er ganske ekkelt å tenke på alt man fører i seg av uhumskheter, ikke minst hva man forer ungene sine med. Om du ikke allerede gjør det, så let etter nøkkelhullmerking og se på næringsinnhold når du handler. Noen matvarer burde nok vært merket med innhold fremfor næringsinnhold.
Investering i helsa
Jeg er på ingen måte fanatisk rundt det å spise rent, men jeg har blitt mer oppmerksom på hva jeg skal velge å spise – for eksempel lunsjen i kantina, lunsjbuffeen på en konferanse eller i butikken. Sist jeg snakket med Roar om kosthold nevnte jeg at vi spiser litt for mye karbonadedeig i ukedagene. Han tipset om noe jeg ennå ikke har testet ut, nemlig å få kvernet opp rent kjøtt. Dette får man gjort i de fleste delikatessedisker, men det er sikkert flere enn meg som ikke har tenkt på det som en mulighet. Det blir gjerne litt dyrere, men er det ikke greit å investere i helsa?
Rent kjøtt
Ellers forsøker jeg å velge rent kjøtt eller fisk så ofte jeg kan, men jeg kan uten tvil bli mer bevisst på økologisk og kortreist mat. Det har stått mye i avisene om mat som ikke er bra for deg, vi ser Hellstrøm snakke om det på TV og personer som Berit Norstrand har fått mye oppmerksomhet med sine kokebøker som fokuserer på å lage ren og naturlig mat.
Jeg synes det er bra folk får mer kunnskap om dette, samtidig kan man bli stresset over alt man IKKE bør spise. Hvis du forsøker å få i deg proteiner ved hjelp av kjøttpålegg, så er det meste av dette faktisk prosessert. Så det er ikke lurt å spise for mye skinke eller hamburgerrygg. Og vi har ikke godt av for mye rødt kjøtt heller, så det blir mye kylling. Jeg begynner nesten å bli lei kyllingfilet i forskjellige former. Men kort sagt er vel de fleste enige i at så lenge folk ikke spiser overdrevet mye skinke, oksekjøtt eller hva du måtte foretrekke – så går det vel bra.
Ha en fin uke folkens 🙂
Relevante lenker
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/clean-eating-recipes
http://www.cleaneatingmag.com/blog/
http://iform.nu/sunn-mat/ren-mat-spis-naturlig-med-8-byttehandler