Kosthold Kroppen

Anti-inflammatorisk mat på agendaen

12. juli 2018

Har du tenkt på at visse matsorter kan trigge inflammasjon i kroppen? I motsetning til anti-inflammatorisk mat som forebygger betennelser?

Hva menes med inflammatorisk?

Inflammatorisk er det samme som betennelse, ifølge Store Medisinske Leksikon. Betennelse er kroppens respons til en skade du har påført deg. Kroppen jobber stadig vekk med små betennelser, ofte vet du ikke engang om det selv. Mat du spiser kan trigge slike betennelser, altså inflammatorisk mat. Derfor har det vært mye forskning og testing rundt dette tema. Tom Brady er ikke bare konge på fotball-feltet når han spiller for New England Patriots, han er også konge på anti-inflammatorisk mat. På grunn av sin livsstil har han vanvittige meritter.

Grønn te med blader rundt.

Av alle alternativer til anti-inflammatorisk mat valgte jeg grønn te fordi jeg fant et veldig fint bilde – enkelt og greit.

Hva er inflammatorisk mat?

Grønnsaker som hører under søtvierfamilien (engelsk=nightshade family) er visstnok ikke bra. Dette er for eksempel tomater, vanlige poteter, rød og grønn paprika, «hot» paprika som chili og pepper, aubergine og gojibær. Disse grønnsakene vokser på natten, og de inneholder store mengder med alkaloider (engelsk=alkaloids). Store mengder alkaloider kan visstnok forverre inflammasjoner for oss mennesker. Undersøkelser viser at kjemiske egenskaper av poteter og tomater kan produsere voldsomt ekspansive effekter. Dette kan svekke bein, tannkjøtt, tenner og kroppens organer – spesielt for sensitive eller intolerante personer.

Genmodifisert mat

Karbohydrater, fett og kolesterol er matkomponenter som øker sannsynligheten for betennelse eller opprettholder den. Genmodifisert mat (GMO´s – genetically modified food) er ikke bra å spise. Heller ikke mat med mye stivelse, som spelt, quinoa (ja faktisk…) og vanlige poteter.

Tom – en underdog

Etter at jeg fikk betennelse i venstre skulder, og dette videre utviklet seg til en frossen skulder (frozen shoulder) begynte jeg å lese en del om inflammatorisk mat. Jeg vet at riktig mat kan gjør deg raskere frisk. I min research dukket Tom Brady raskt opp. Han var ikke et fotballtalent da han vokste opp, tvert i mot en underdog. Han bygde seg selv opp ved hjelp av måten han trente og spiste. Han erfarte også at hvis han ble skadet var det desto viktigere å ha spist sunt, for en kropp som er bygget med riktig ernæring kan bygges opp raskere enn i motsatt tilfelle.

Screenshot fra Google, med Tom Brady

Mye er skrevet om Tom Brady, ikke bare om hans kosthold men også ledelse. Kilde: Google

Egen kokk

Det er sannsynligvis vanskelig å følge Tom Bradys diett, men hvis du søker på YouTube vil du finne flere som har forsøkt. Tom Brady har sin egen kokk, som selvsagt er til stor hjelp når du skal sette sammen en ganske komplisert diett. Tom forteller heller ikke alt han spiser, da kunne selvfølgelig konkurrentene hans gjort nøyaktig det samme. Ifølge Tom Brady er det riktig ernæring som får kroppen din til å løpe, ikke karbohydratene.

Hva velge og hva unngå?

Det vi vet er at Brady spiser 100 prosent organisk, for som kjent er det uheldig å få i seg alle sprøytestoffene vi omgir oss med. Han unngår gluten, meieriprodukter, sukker, giftstoffer, hormoner og antibiotika (som kjent er det mye hormoner og antibiotika i kjøtt). Karbohydrater, fett og kolesterol er matkomponenter han også holder seg unna. Tom fokuserer på planter, og spiser faktisk lite frukt (og ikke banan). Han velger frukt med lite sukker, og bruker det hovedsakelig i sin smoothie. Brady spiser grønnsaker for å få karbo, og 20 prosent av maten hans består av dyreproteiner, nærmere bestemt kjøtt med høy kvalitet (grass fed), og ikke minst er han opptatt av å spise sunt fett. Han legger seg forresten veldig tidlig, rundt klokken 21.

Hva er anti-inflammatorisk mat?

Helt konkret er dette mat som chia frø og fisk (hvor villfisk selvfølgelig er bedre enn oppdrett). Videre er gurkemeie, ingefær, hvitløk og kanel anti-inflammatoriske, ikke minst broccoli (som forresten inneholder mye vitamin K) og andre mørkegrønne grønnsaker.  Extra virgin olje, søtpoteter (som har høyt innhold av antioksidanter og ikke hører til søtvie-familien) og te (spesielt grønn te) er kjempebra.

Heller avocado enn banan

Asiatisk sopp nevnes også som anti-inflammatorisk, men de bør visstnok ikke spises rå. Druer (selve druen eller druejuice) anbefales. Ikke minst blåbær, som foruten å inneholde mengder med antioksidanter også kan beskytte hjernen mot å bli eldes. Papaya, epleskall og nøtter (spesielt mandler, valnøtter og cashewnøtter) er bra for deg. Sist men ikke minst er avokado kjempesunt, og en av legene i denne podcasten anbefalte å heller spise en avokado enn en banan. Banan hører også til «listen» over inflammatorisk mat.

Sterke komponenter

Ellers er dette verdt å merke seg at følgende er blant de sterkeste anti-inflammatoriske komponenter: magnesium, betakaroten, vitamin A, B-6, C, D og E, fiber, fett med omega 3 og flavonoider.

Det ble fryktelig mye informasjon i dette innlegget, så håper du ikke ble overveldet. Forhåpentligvis synes du temaet er like interessant som meg, eller kanskje trigger det en interesse. Jeg har ikke begynt med et eget kostholds-regime i fotsporene til Tom Brady, men jeg har veldig lyst å sette opp et opplegg etter sommeren. Det er viktig å alltid strebe etter å holde kroppen frisk og sunn ikke sant?

Nyt siste del av uken, og fortsatt god sommer! 🙂

Mye av informasjonen om Tom Bradys diett har jeg fått gjennom denne podcast-en. Disse legene kan sine saker!

You Might Also Like

No Comments

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.