Generelt

Sulten på styreverv?

3. april 2017

Har du lite erfaring med styrearbeid, men lyst på styreverv? Les videre så skal jeg gi deg et stalltips til hva du kan starte med.

I forbindelse med Executive MBA har jeg gjennomført et grundig kurs i Corporate Governance (eierstyring og selskapsledelse). I tillegg har jeg gjennomført spesialkurset Styrekompetanse I. Dette er faglig påfyll som gir deg innsikt i alle viktige fasetter rundt det å sitte i et styre, og det gjør deg absolutt rustet til å ta et slikt alvorlig verv. Grunnen til at jeg ramser opp alt dette er at jeg forrige uke deltok på Styrelederskolen, og er imponert over hvor mye jeg lærte på disse to dagene sammenlignet med mitt akademiske påfyll. Det er ikke for å rakke ned på det akademiske, på ingen måte. Tvert imot mener jeg begge deler er gull verdt, men hvis du er uerfaren innen styrearbeid men ønsker å lære, så vil jeg anbefale å starte med et opplegg som Styrelederskolen.

Yvonne sitter på trapp

Intensivseminar gjennom Styrelederskolen imponerte meg virkelig.

Det som imponerte meg var at foredragene var gjennomsyret av praktiske eksempler. Alt var dessuten nøye balansert mellom toppledere som forklarte problemstillinger med styrearbeidet fra sitt perspektiv, i tillegg til styreledere som forklarte utfordringene fra deres perspektiv. På toppen av kaken var det stort fokus på håndtering av kriser – med medietrening. Veldig nyttig og moro, og selvfølgelig kleint å bli plukket ut til en av gruppenes «styreleder» som måtte uttale seg foran kamera.

Refsnes Gods

Refsnes Gods i Moss – fantastisk fint sted. Vi var litt uheldig med været, så tenk deg hvor fint det er her en solrik sommerdag.

Gjennom de to dagene var det også en annen sak som slo meg. Som kommunikatør har jeg vært involvert i beredskapsplaner og krisekommunikasjonsplaner, og har gjennom årene vært på konferanser, frokostseminar, studiesamlinger og seminarer med dette som tema. Det som få fokuserer på er forholdet mellom administrasjon og styre når selskapet havner i en krise. De fleste større selskap vet hvordan de rigger seg i en eventuell krise, og en kommunikasjonsavdeling vil naturligvis spille en sentral rolle i slike tilfeller. Mange har styreleder med på kriseøvelser, men det er langt fra alle. I visse kriser vil styreleder ha en svært sentral rolle, for eksempel internasjonale korrupsjonssaker. Det kan også tenkes at administrerende settes ut av spill, og da er det styreleder som uttaler seg. Ved virkelig store kriser må styret på banen umiddelbart. Derfor slo deg meg at det burde være mer fokus på nettopp forholdet mellom administrasjonen og styret i kriseforberedelser.

Refsnes Gods - alléen mot sjøen.

Utsikt mot sjøen – se den fantastiske allén. Jeg har brukt et filter, beklager men måtte pimpe opp bildene siden det var så grått og trist.

I 2005 ble kjønnskvotering et faktum i allmennaksjeselskap (ASA). Etter at jeg i 2009 hadde gjennomført Corporate Governance fikk jeg smaken på styrearbeid. Jeg er selvfølgelig ikke mindre ambisiøs enn at jeg ønsket å komme inn i et styre på litt lengre sikt. De siste årene har jeg lagt dette på is, men etter Styrelederskolen forrige uke ble interessen vekket igjen 🙂

Status i hagen ved Refsnes Gods.

Et siste bilde fra Refsnes Gods (Moss). Perfekte rammer for å lære mer om styreledelse.

For deg som ikke har veldig mye kunnskap om hva et styre sysler med, så er det kort sagt snakk om at de har ansvar for å forvalte interessene til eierne av selskapet (for eksempel aksjonærer) – og sikre at de får utbytte. Dette tror jeg det er mange som ikke helt har klart for seg. Styret er ikke der for å sikre at en ansatt har en jobb, for å sette det på spissen, de er der for å sikre at eierne får utbytte for sine investeringer. Styrets skal sørge for at de «administrative» jobber i tråd med å sikre eiernes interesser. De fleste som tar kurs eller studier for å lære seg styrearbeid blir også overrasket over ansvaret til en ansattrepresentant. Denne personen sitter nemlig ikke i styret for å forvalte de «ansattes rettigheter», de skal fokusere på eiernes interesser, på lik linje med resten av styret. Hvis selskapet må gjøre nedbemanninger fordi det er selskapets beste, så er det en selvfølge at ansatte-representanten går for denne løsningen (men sånn er det ikke alltid).

Hvis du vil lære litt mer om hvordan en styreleder og et styre agerer så ville jeg vurdert Styrelederskolen. Det er ingen eksamener knyttet til dette, du kommer i kontakt med nestorer innen fagfeltet og blir ikke minst kjent med mange hyggelige deltakere. Når det kommer til hvordan du kommer deg inn i et styre kan jeg ikke gi deg mange stalltips, utover å sørge for at du har så gode resultater at du legges merke til!

Her kan du lese mer om programmet for intensivseminaret jeg deltok på (Styrelederskolen).

You Might Also Like

No Comments

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.