Bil og motor

Brunette og blondine på 100-knops tur

16. juni 2016

«En motor røk i forrige uke, så vi har satt på en som er raskere,» sier Marit Strømøy og gliser. Det står en gjeng spente mennesker på brygga, deriblant jeg.

Det er knallfint vær i Porsgrunn, og jeg skal bruke den unike bursdagsgaven jeg har fått av en kreativ og snill samboer. Jeg skal kjøre i 100 knop sammen med selveste Marit Strømøy! Det er en usannsynlig tøff dame, som er vant til å knive i verdensklassen – med menn. Her har vi jenter all mulig grunn til å se og lære – dette må være det ultimate av girl power!

Når det lille fartsmonsteret senkes på vannet skal motoren testes litt, og den freser og fråder nede i vannet. Det slår meg hvor like konstruksjonene til et jagerfly, en formel 1 bil og en formel 1 båt er. Hensikten er selvsagt å få mest mulig fart – i vann, luft eller på jordskorpa.

Klar til avgang.

Klar til avgang…

Jeg har ikke peiling på båtmotorer, men denne testes iherdig og dette høres uten tvil ut som kraftige saker. Det begynner å krible litt i kroppen. De er omsider klare, og Marit skal varme opp noen runder før hun begynner å plukke opp folk fra brygga – for det er overraskende mange som har bestilt to-tusen kroners minutter med moro på Porsgrunnselva.

Yvonne med tomler opp

Etterpå blir du litt skjelven og lykkelig 🙂

Det er omsider min tur, og når vi tar av fra kai er det ikke snakk om putre avgårde, det er FULL gass fra start! Det går usannsynlig fort, og det er kjempeartig! Så begynner tankene å fiksere på vi raskt nærmer oss første sving, og det virker ikke som Marit har planer om å slakke ned… og jeg tenker «ingen grunn til å være redd, hun er verdens beste på dette! shit! wiiii! hjelp! Her kommer svingen, hvordan er det mulig, dette er jo helt sykt, det er helt rått, juuuuuuhu!!!»

Jeg ser hun titter litt til siden, virker som hun sjekker at alt er ok med meg – og ikke godt å se hvordan uttrykket mitt er – det føles som en kombinasjon av skrekkslagelse og jublende fryd. Smilet er så stort at det kan revne, men hjernen begynner å beregne at vi fort vi nærmer oss brygga med masse mennesker – og jeg forbereder meg på en ny sving. Jeg vet ikke hvor mange knop vi kjører i, men vi har full pinne mot den brygga – og det virker igjen som hun ikke slakker ned, bare tar en ny brå sving. Hodet klistret i sideveggen igjen og jeg biter tennene sammen – g-kreftene river. Åh, takk og lov for at vi ikke meide ned de menneskene.

Formel 1 båt og Marit Strømøy.

Motoren testes når den slippes på vannet. Her ser du Marit selv og mannen hennes. Han kan vel det meste om båtmotorer.

Vi tar en og en halv runde til før vi legger til kai igjen, og jeg er lettere skjelven i beina og i en slags lykkerus. Nesten som når du har prøvd en vanvittig kul karusell, ja det er faktisk akkurat slik det føles. Det må være moro å kjøre den båten, å kunne mestre alle disse kreftene, det må rett og slett være sprøtt å være så flink i en sport. Marit har vokst opp blant båtmotorer, og har nok en litt spesiell historie sammenlignet med mange andre.

Ferdig, og på tur ut av båten.

Skjørt er ikke ideelt plagg til dette, men det gikk da helt fint å kravle inn og ut av båten.

Men ingenting er umulig om man virkelig har et mål. Eksperter fra Olympiatoppen mener at med gjennomsnittlig 10.000 timers trening så kan du komme på et høyt, internasjonalt nivå. Om det gjelder sjakk, ski, motorsport eller noe annet. For å sette dette i perspektiv må du da trene rundt 1000 timer per år, i ti år fremover. Petter Northug trener i underkant av 900 timer i året, til sammenligning. Jeg er såre fornøyd med å være passasjer i noen minutter. Om DU noen gang får sjansen til å kjøre med Marit Strømøy, så grip den…

You Might Also Like

No Comments

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.