Kroppen

Vasker du håret for ofte?

3. februar 2016

Jeg har bestemt meg for å kutte ned på antall hårvask i uken. Jeg vasker manken minst annenhver dag, men ifølge eksperter er det for hyppig. Hyppig hårvask virker nemlig mot sin hensikt.

I helga fortalte søsteren min at hun nesten ikke vasker hårmanken lengre. Hun grer det ikke før det er tørt, og lar lokkene lufttørke til det er nesten tørt – før hun føner. Etter trening lar hun håret lufttørke og sprayer lett med tørr-shampoo (som har mange fordeler). Vi to har nøyaktig samme nordiske fine hårstrå, så hvis det funker bra på henne funker det sikkert på meg også. For når sant skal sies så røyter jeg som en katt til tider, og når jeg har lest om temaet så er det faktisk slik at jo mer du vasker håret jo mer håravfall får du. Det står ikke spesifisert noen steder jeg har lest, men jeg vil tro dette gjelder like mye for menn som kvinner.

Yvonne i treningsklær på en takterasse.

Det skal være mange fordeler med å kutte ned på hårvask, så jeg har bestemt meg for å prøve.

Jeg har en tidligere kollega og venninne som vasker håret to ganger i uken, onsdager og søndager – og jeg tror det skal være et startpunkt for meg også. – Håret kommer fint til å takle forandringen, sier hun.
– Den største forandringen blir følelsen av at håret er skittent og fettete. Men det er ikke det, understreker hun.

To ulike bokser med tørr-shampoo

To av veldig mange varianter av tørr-shampoo.

Det å kutte ned på hårvask eller droppe det fullstendig er virkelig ikke noe nytt. I Norge har jenter vært bevisst dette i mange år, og i utlandet har bevegelsen «no poo» vokst frem – NO shamPOO. Man mener folk automatisk vasker håret med shampoo og balsam, men at dette ikke er det beste for håret. No poo-ere bruker alternativer som bakepulver, eplecider-eddik eller kun vann. Tanken deres er at i stedet for å tillate at kjemikalier i shampoo stripper bort de viktige oljene fra håret ditt, så stripper de heller bort shampoo fra håret.

forskning.no forklarer håreksperter at talgkjertlene vil produsere færre fettstoffer hvis man ikke bruker shampoo. I motsatt tilfelle vil talgkjertlene produsere mer fett hvis man fjerner fett fra hodebunnen. Alle eksperter er enige om at å vaske håret hver dag er for mye.
Foreløpig er håret mitt fullt av tørrshampoo, og rimelig stivt. Å vaske håret i kveld etter trening blir et lite høydepunkt 🙂

Ha en fin uke.

You Might Also Like

No Comments

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.