Kosthold Trening

Mat før og etter trening

22. oktober 2015

Det snakkes mye om hva en skal spise før og etter trening for å få best mulig effekt. Jeg har spurt Roar Innlagen aka Mr. Diet.

– Det som er greit å tenke på er at energien du får mest effekt av på trening, hentes fra det du har spist dagen før eller til frokost. Det er derfor viktig å spise en god frokost med karbohydrater som for eksempel havregryn, og utover dagen fylle på med proteiner. Det er også greit å spise to timer før trening, så er kroppen ferdig å jobbe med maten når du starter å trene. Hvis du spiser like før trening bruker kroppen mye energi på å bearbeide maten mens du trener, sier Roar.

Grønnsaker, kyllingfilet, bananer og havregryn.

Kostholdet består for tiden primært av dette.

Mat etter trening

Etter trening er det greit å fylle på med karbohydrater og proteiner. Og etter trening kan man spise mer karbohydrater, for da lagres dette som energi og ikke fett.
– Du kan stort sett spise hva du vil etter trening, så lenge det er karbohydrater. Cornflakes, ris, pasta, loff – spis det du vil ha. Et par brødskiver med egg og kjøttpålegg er ok å spise, da får du både karbohydrater og proteiner. Men i tillegg bør du drikke en proteinshake. Det er enklere for kroppen å ta opp næringsstoffene i denne formen enn at du skal spise x antall egg eller et stort kjøttstykke.

En rå maskin

Kroppen er som en fantastisk maskin, og det er viktig å forstå hvordan den fungerer for å få best mulig utbytte av den. Hvis du behandler den bra får du en sunn og fin kropp. Tenk på at følgende skjer når du trener.
– Når du begynner å trene tømmes først glykogenlagrene. Det neste den forbrenner er proteinene, og som kjent er dette musklene dine. Det siste som tømmes er lagrene av fett, så det gjelder å lure kroppen til å forbrenne fett og ikke proteiner. Og når det gjelder kosthold er det viktig at du ikke slutter å spise fett, for kroppen vil lagre det den ikke får.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Anna 2. januar 2016 at 01:01

  Hei,

  Hvordan kan du lure kroppen til å forbrenne fett istedenfor muskler?

  Hva om du trener før frokost? Hva bruker kroppen som energi?

  • Reply YvonneHansen 4. januar 2016 at 21:21

   Bra spørsmål! La meg sjekke og komme tilbake til deg Anna.

 • Reply YvonneHansen 6. januar 2016 at 18:16

  Jeg synes det er mest riktig at Roar svarer på dette. Han skriver følgende:

  Hvordan kan du lure kroppen til å forbrenne fett istedenfor muskler?

  Det er vanskelig å «lure» kroppen, men det er noen ting man skal tenke på under en diett – og det er følgende: Funksjonen med alle dietter er at man må spise mindre kalorier enn det man bruker i løpet av en dag. Dette for at man skal kunne gå ned i vekt og miste fett.

  Vi har tre næringskilder som vi kan redusere. Proteiner, karbohydrater og fett. Musklene dine består av 25% protein, og musklene er motoren som forbrenner energien du gir kroppen – så det er viktig at vi ikke mister sistnevnte under en diett.

  Mengden proteiner en diett bør bestå av er ca. 2 gram per kilo kroppsvekt. Når det er regnet ut kan du legge til de andre næringsstoffene, og da er fett faktisk viktigere en karbohydrater. Fordi, om du kutter ut fettet i din diett så vil kroppen stoppe forbrenningen av fett, og mange andre prosesser i kroppen vil bli påvirket i negativ retning. Kroppen må få fett for å forbrenne fett. Karbohydrater er bare drivstoff for kroppen. Så når du setter opp dietten din er det basert på 2 gram protein og 1 gram fett per kilo kroppsvekt, og til slutt karbohydrater. Begynn også her med 1 gram per kilo kroppsvekt.

  Spis det en uke og se hvilken vei vekten går. Står du stille, kutt ned litt på karbohydratene så gå en uke til slik kan du balansere opp din diett – helt til du kan gå sakte ned og forbrenne en halv kilo i uken. Raser du i vekt så mister du mest sannsynlig også muskler, og det ønsker man ikke. Da bare øker du litt på karbohydratene igjen. Reguler alltid dietten din på karbohydratene. Karbohydrater er det eneste kroppen klarer seg helt uten. Har du mangel på drivstoff/karbohydrater vil kroppen bare gjøre om fett og eller protein til drivstoff/karbohydrater.

  Hva om du trener før frokost? Hva bruker kroppen som energi?

  Trener du vekter før frokost vil det mest sannsynlig gå utover musklene dine, for ved vekttrening vil kroppen trenge energi kjapt. Dermed vil kroppen tømme glykogenlagrene i muskulaturen og når disse er tomme vil den gå på proteinet i musklene og gjøre disse om til glykogen/ drivstoff. Fett forbrenner kroppen helt til slutt når alt annet brukt. Det beste er å ta noen aminosyrer for å «beskytte» litt – så ut å gå en tur på en time før frokost. Da gjør man en aktivitet hvor kroppen kan rekke å bruke fett som drivstoff 😉

 • Legg inn en kommentar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.